Maailma kylässä-festareiden kansainvälinen tunnelma innosti Kamut keskustelemaan

2.6.2010

Kamujen piste oli viikonlopun aikana hyvin suosittu.
Kamujen piste oli viikonlopun aikana hyvin suosittu.
Kamujen hallituksen jäsen Mohammed Nur jututti ihmisiä.
Kamujen hallituksen jäsen Mohammed Nur jututti ihmisiä.
Ben Zyskowicz pohti demokratian merkitystä.
Ben Zyskowicz pohti demokratian merkitystä.
Ulla Karvo ja Paavo Arhinmäki kirjoittivat ajatuksensa demokratiaseinälle.
Ulla Karvo ja Paavo Arhinmäki kirjoittivat ajatuksensa demokratiaseinälle.
Ave Maria Semakafu ja Demon puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Karvo paneelissa.
Ave Maria Semakafu ja Demon puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Karvo paneelissa.

29.5.-30.6. järjestettiin Helsingissä Maailma kylässä-festarit, joihin Kamut osallistuivat yhdessä Kokoomuksen kanssa. Yhdistyksellä oli piste Demokratiateltassa, jossa kaikki puolueet esittelivät toimintaansa hyvässä yhteistyössä.

Kamut jakoivat pisteellä niin karkkeja, esitteitä kuin ajatuksiaankin. Uusien ihmisten tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen innosti kamulaiset runsaaseen keskusteluun.

Demokratiteltassa työskentelevien ajatukset voidaankin kiteyttää hallituksen jäsenen Zarmina Razain sanoin:
- Tunnelma oli mahtava! Olen luonteeltani sosiaalinen ja puhelias, joten pidin erityisen paljon siitä, että tutustuin erimaalaisiin ihmisiin ja keskustelin heidän kanssa Kamujen toiminnasta. Suosittelen osallistumista jatkossakin tällaiseen taphtumaan, jossa saadaan kontakti uusiin ihmisiin.
 

Viikonlopun kokemuksia kuvaa hyvin Anna von Hertzenin Nykypäivä-lehteen kirjoittama juttu:


Etninen ruoka tuoksui ja afrikkalainen rumpu tahditti askelia, kun 70 000 ihmistä tutustui erilaisiin kulttuureihin. Maailma kylässä – festivaalit järjestettiin Helsingissä toukokuun lopulla jo 11. kerran.

Kokoomuslaisten mainetta festivaaleilla pitivät yllä Kansalliset Maahanmuuttajat eli Kamut sekä vierailevat poliitikot. Kansanedustaja Ben Zyskowicz oli tyytyväinen festivaaleihin, mutta kokoomuksen aktiivisuudessa olisi toivomisen varaa.
– Puolueen pitäisi ehdottomasti näkyä tällaisissa tapahtumissa, vaikka kokoomuslaiset eivät sitä kokisikaan "omakseen". Toivon, että kokoomus ja kokoomuslaiset vaikuttajat ovat ensi vuonna huomattavasti vahvemmin läsnä festivaaleilla, Zyskowicz totesi.

Ihmisoikeudet tapetille


Ulkoministeriö ja järjestöt esittelivät festivaaleilla kehitysyhteistyötoimintaansa. Zyskowicz on seurannut tyytyväisenä Suomen kehitysyhteistyön edistymistä.
 – Kun Suomi antoi kommunistiselle Vietnamille kehitysyhteistyötukea 1980- ja 1990-luvulla, ei ollut puhettakaan, että olisimme vaatineet vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista, Zyskowicz muistelee ja jatkaa:

 – Tänä päivänä Suomi pitää etenkin kahdenvälisessä kehitysyhteistyössä vahvasti esillä esimerkiksi naisten ja lasten oikeuksia.
Zyskowicz muistuttaa, että pohjoismaista mallia ei voi toki suoraan siirtää Afrikkaan.

 – Emme voi vaatia avustaviltamme mailta pohjoismaista demokratiaa ja ihmisoikeuksien noudattamista. Voimme vaatia oikeuksien toteutumista niissä puitteissa, mitä se on maissa mahdollista.

Tansania totuttelee demokratiaan


Yksi festivaalin esiintyjistä oli tansanialainen tohtori Ave Maria Semakafu. Semakafu työskentelee suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö Demon koordinaattorina Tansaniassa.

Demolla on Tansaniassa hanke, jossa tuetaan paikallisten naisten osallistumista politiikkaan. Useimmissa heimoyhteisöissä vallitsee edelleen ajattelutapa, jonka mukaan miehet ovat syntyneet hallitsemaan ja naiset hoitamaan lapsia.

– Naiset toimivat politiikassa taustatukena, mutta päätöksentekoon heillä ei yleensä ole asiaa. Köyhyys ja tyttöjen vähäinen koulutus vaikeuttavat naisten asemaa entisestään, Semakafu sanoo.

Semakafu matkusti Suomen vierailun aikana SDP:n puoluekokoukseen. Nainen oli kokemastaan hämmästynyt, sillä Tansaniassa naisten on hyvin vaikea osallistua esimerkiksi puoluekokouksiin väkivallan uhan takia.

– Politiikassa toimivia naisia kohdellaan alentuvasti ja huoritellaan. Heidät nähdään toisen luokan kansalaisina, Semakafu toteaa.

Naisen ystävä on toinen nainen

Semakafu arvostaa Suomessa erityisesti sitä, että vaikka sukupuolten tasa-arvo on maassa hyvällä mallilla, täällä tiedostetaan, että ongelmia silti on ja niihin puututaan.
 

– Tansaniassa koetaan, että tasa-arvossa ei ole ongelmia, koska puolueilla on naisille omat järjestönsä. Naiset ovat ymmärtäneet, että ainoa keino parantaa tilannetta on se, että naiset liittyvät yhteen yli puoluerajojen, Semakafu toteaa. 

Näin on tapahtunutkin. Vuosien työn jälkeen tansanialaiset naispoliitikot perustivat alkuvuodesta Demon tuella yhteistyöfoorumin. Tavoitteena on vaikuttaa yhdessä politiikkaan sisältä käsin.  

– Tansaniassa on sanonta ”Naisen vihollinen on toinen nainen”. Yhteistyöfoorumissa lause muutettiin muotoon ”Naisen ystävä on toinen nainen”, Semakafu hymyilee.

Demokratia-teltassa oli seinä, johon sai kirjoittaa, mitä demokratia on. Tässä kokoomuslaisten kommentteja, jos haluatte taiton ”virkistämiseksi”.

"Demokratia on valinnanvapautta ja ihmisoikeuksia" - Ben Zyskowicz

"Demokratia on vallankumouksellinen ajatus = valta muuttaa asioita" - Sirpa Pietikäinen

"Demokratia on kaiken kehityksen perusta!" - Ulla Karvo

---

Toimittaja: Anna Von Hertzen
Juttu on julkaistu Nykypäivä-lehdessä 4.6.2010