Ajatuksia vastuusta

Dimitri Tarzalainen 23.11.2009

Olen miettinyt usein miksi moni ihminen pelkää politiikkaa, mitä tahansa poliittista toimintaa tai pelkästään järjestötoimintaa. Miksi toiset uskaltavat ryhtyä ajamaan yhteisiä asioita, toiset eivät?

Oletteko miettineet siitä koskaan? Se on erittäin mielenkiintoinen kysymys! Jos joku asettautuu ehdokkaaksi missä tahansa vaaleissa, hän on varmasti tietoinen siitä, minkälaista taakkaa hän joutuu kantamaan tulleessa valituksi luottamustehtäviin?

Toinen työntää päätänsä hiekkaan kuin strutsi ja odottaa mitäpä tapahtuu, kun nostaa päätä ylös hiekasta. Tässä vaiheessa nousee esille minua kiinnostava kysymys: mikä pakottaa ihmisiä jättämään usein sivuun omia henkilökohtaisia asioita ja varastamaan arvokasta aikaa omilta lapsilta, rakkaalta vaimolta tai mieheltä?

Minä uskon, että se päätekijä on vastuu. Vastuu ja vastuullisuus. Minun mielestäni tässä tapauksessa pääroolissa ovat ne ihmisen luonteenpiirteet, jotka vaikuttavat siihen, että joku nousee esimies-asemaan työyhteisössä. Minä olen usein sanonut, että ainakin minulle vastuu antaa siivet, siivet kestämään ja haastamaan itseni. Minun mielestäni vastuu on se asia, joka vie tätä maailmaa eteenpäin, vaikeista olosuhteista huolimatta.

Minulta kysyttiin kerran haastattelussa, olenko minä ollut omassa synnyinmaassani, Venäjällä politiikassa mukana. Vastasin, että en ollut, enkä koskaan edes ajatellut poliittisesta vaikuttamisesta. Välillä kysyn itseltäni, mistä minä sain rohkeutta ja henkistä voimaa ryhtyä poliittiseen päätöksentekoon, tuomaan omia mielipiteitä ja omia näkemyksiä esiin, vaikka en ole syntyperäinen suomalainen?

Varmaan olen ”kasvanut aikuiseksi”, kun rupesin etsimään elämäntarkoitusta tätä kautta. Jokainen ihminen jossakin elämänsä vaiheessa rupeaa etsimään elämänsä arvoja ja päämääriä, joille hän haluaa löytää höydyllistä käyttöä. Olen hyvin onnellinen, että löysin omat arvot kokoomuslaisuudesta, arvopuolueessa. Todellisessa arvopuolueessa! Se on ihana tunne, kun alkaa ymmärtää, miksi teot ja ajatukset olivat sellaisia kuin ne olivat ja löytää ihmisiä, jotka jakavat samat arvot. Suosittelen kaikille etsimään omat arvot, sillä elämä muuttuu silloin todella paljon.

Politiikka antaa vastuuta tai sanotaan suoraan näin: Politiikka on vastuuta. Esimerkiksi isolla pomolla, jollakin konsernin toimitusjohtajalla, on vastuu yrityksen tulevaisuudesta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Politiikassa vastuu, vastuu päätöksenteosta ei ehkä näy niin nopeasti ja kirkkaasti kuin yritysmaailmassa. Politiikassa vastuu on paljon laajempaa ja raskaampaa, mutta se ei ole heti näkyvissä.

Jos etsitään vertailukohdetta, verrataan lääkärin ja opettajan työtä! Lääkäri kantaa vastuuta potilaalle tehdyistä toimenpiteistä ja huolimattomasti tehty leikkaus aiheuttaa välittömästi tulehduksen. Eikö niin? Jos pohditaan miltä näyttää opettajan huolimattomuus? Ei sitä näe heti, välittömästi, viikon, kuukauden tai vuoden päästä, mutta tiedetään, että opettajan ammattitaidosta ja innostuksesta riippuu, minkälaisia ihmisiä lapsista kasvaa.

Politiikka on yhtä kuin meidän päivittäinen elämämme. Jokainen ihminen joutuu ajattelemaan yhteiskunnallisia tai yhteisiä asioita melkein päivittäin, arkielämässään, lehtiä lukiessaan tai keskustellessaan naapurin kanssa. Ihminen kertoo näkemyksiään, edustaa omaa mielipidettään.

Jokaisen päätöksen takana on aina ihminen, tavallinen ihminen. Meidän, tavallisten ihmisten aktiivisuudesta ja rohkeudesta esittää mielipiteemme ja ottaa haasteita vastaan riippuu meidän sekä yhteiskunnan tulevaisuus. Sitä on juuri vastuu.

Rohkeasti siis vain kantamaan vastuuta!

Ota yhteys kirjoittajaan: Dimitri Tarzalainen (tarnadi(a)luukku.com)